Design after Thought
Design after Thought - Användbarhet genom interaktionsdesign
--
Design after Thought > Webblogg november 2001

Webblogg november 2001

Mikael: Nu är det på allvar!

I webbloggen skriver Mikael om saker inspirerade av fynd på webben som inte har mognat till en egen Designeftertanke ännu. Eller möjligtvis inte ens rör design.

Mikael Sköld är interaktionsdesigner på ABB Automation Products i Stockholm

Andra webbloggar
Senaste webbloggen
Oktober
Augusti-September

Andras webbloggar
webblogg.net

Webword.com

 

Om lansering, interaktivitet och praktiska exempel.

Teknikskifte inom synhåll (2001-11-29)
Jag håller på att undersöka webblogg-motorn Blogger, eftersom jag har lite problem att uppdatera webbplatsen så smidigt som jag vill. det lutar åt att jag använder den från december. Läs mina senaste inlägg i webbloggen.

I am 33% ADDICTED TO THE INTERNET. (2001-11-27)

Jag blev frestad och gjorde ett test och blev för en gångs skull förvånad över resultatet. Är jag inte värre däran?

I could go either way. Deep into the madness of nights filled with coding CGI-Scripts and online role playing games, or I could become a normal user. Good luck!

Take the INTERNET-ADDICT Test at Fuali.com!

Spread the word (2001-11-24)
Kul att se Design after Thought omnämnas i gårdagens webblogg.net. "Ilsket manifest för användbarhet och mot den förenklande termen användarvänlighet." Jag kunde knappast sagt det bättre själv  .

Gästeftertanke (2001-11-23)
Jenny Forsberg har tänkvärda saker att säga om skribenter och interaktionsdesigners i en Gästeftertanke. Vill du också skriva en kolumn på Design after Thought? Hör av dig då.

Hur gör alla andra? (2001-11-20)
Även om inte allt är gratis längre på internet så kan det ibland dyka upp riktiga fynd. En designer kan alltid behöva fylla på sin verktygslåda med exempel på metoder och lyckade lösningar. Ibland kan man dela med sig av dem också. Jag har ett par eftertankar planerade som kommer att handla om det, men så länge nöjer jag mig med att tipsa om ett par bra webbresurser.

Adaptive Path har lagt ut hela materialet från en tvådagarskurs om Designing the Complete User Experience. Här finns det bra exempel på både persona och scenario samt lösningar. Det finns också fler presentationer upplagda. Godis - mer sånt! Att dela med sig gynnar området.

En samling av leverabler från informationsarkitekter är under uppbyggnad, men är lite för teknisk för min smak. Jag följer hellre länkarna därifrån och läser en övergripande artikel i stället.

I Coopers nyhetsbrev finns det exempel och artiklar man bör läsa och spara i en pärm, kanske för att plocka fram när man vill skriva en funktionsspec?

Nu är det på allvar! (2001-11-20)
Sent i lördags natt laddade jag upp filerna till webbhotellet. Därmed var det äntligen dags att börja prata mer officiellt om webbplatsen, även om den varit "klar" på en annan webbadress ett tag. Tack till alla som hjälpt mig med korrekturläsning och verklighetsförankring. Ni vet vilka ni är. Jag hade tänkt mig att använda min gästföreläsning på Linköpings Universitet i går som deadline och det gick ju bra. Läsarsynpunkter har jag redan hunnit få några stycken, som jag kommer besvara så fort jag hinner. Fortsätt så!

Interaktivitet (2001-11-15)
Som jag nämnde härom dagen finns det en bra artikel om den lilla synen på vad interaktionsdesign är.

Interaktiviteten" hos datorer är i allmänhet rätt överskattad. Det är få tillfällen som vi interagerar så lite, som när vi sitter framför datorn. Och i många fall är interaktionen rent plågsam, på grund av dålig design. Det gör det rätt paradoxalt att många använder "interaktivitet" som ett honnörsord. För mycket "interaktivitet" kan vara synnerligen irriterande. – Jonas Söderström

Riskerar interaktivitet att bli lika missbrukat som ordet användarvänlighet? Jag hittade lite mikrointeraktivitet när jag surfade efter webbhotell (snart blir det lansering på riktigt) härom dagen. Jag hade lite svårt att begripa varför man skulle vilja ändra på en sidrubrik, och designlösningen var kanske inte så imponerande heller. En befriande stark kontrast till den här synen på interaktivitet får man om man läser Nathan Shedroff:

What's not interactive?

Flash (and other forms of animated media)
Shockwave (see above)
JavaScript (rollovers aren't really interactive)
Java
Banner Ads (even those with Java games)
Non-linear Narratives (simple choice isn't enough)

Technologies are not inherently or automatically interactive.

[...]

OK, so what is interactive?

Conversations
Most Storytelling
(Productivity) Applications
Playing Soccer
Building and Decorating a House
Games (of all kinds)

Interactivity is all around us and a deep part of our lives. It has been around for hundered of thousands of years. It is merely new to electronic media.

När jag pratar om design av interaktivitet menar jag det bredare perspektivet, men kanske inte r i k t i g t lika brett som Nathan. I själva verket är Jonas och jag överens(?) om omfånget fast han kallar det informationsarkitektur och jag kallar det interaktionsdesign. Det beror på att vi har olika bakgrund och det gäller att pinka in reviret.

På sätt och vis gör vi oss båda skyldiga till synekdoke, det vill säga att vi talar om delen men menar helheten. För att skilja på rollerna tycker jag det är bättre att ta sig en annan titel, till exempel Design Lead, när man tar ett större ansvar. Ett annat sätt är att hellre prata om helheten, User Experience, än om delarna. Bra svenska titelförslag mottas med glädje.

Skriv på olika nivåer (2001-11-09)
Diskussioner jag haft om lämplig stil och nivå på webbolggen dyker upp i huvudet när jag läser en artikel om att skriva för läsare med olika stort intresse av det man skriver om. Jag tycker att det blir för torrt att bara rapportera surftips medan någon annan tycker att det kan verka mindre seriöst att skriva för personligt. Vad tycker du?

Ett guldkorn (2001-11-09)
Ett fynd på listan av svenska webbloggar var På Kornet. Jonas Söderström skriver texter om användbarhet, interaktionsdesign, informationsarkitektur och om vad datorer och internet är bra för. Hans tagline är kanske i längsta laget (den är till och med längre än We didn't know what to call our company so we named it after our cat :-)) men flera av artiklarna är riktigt bra.

Han håller en bra nivå med många bra exempel för att förklara krångliga begrepp. Dessutom anstränger han sig för att hitta vettiga svenska ord. Jag gillar till exemplet ordet joxbarhet (fudgeability) - man kan joxa med väldesignade program - ja varför inte?

Han pratar också om tre sorters design, men de skiljer sig från mina tre. Å jag ska definitivt säga nåt om hans version av den eviga frågan, när jag läst artikeln ett par gånger till. Heja!

Ja, det här var kanske inte meningen... (2001-11-09)
Jag har bara lämnat ut min beta-adress till nåt tiotal personer. Någon av dem kan ha läckt min url, och så fort jag får reda på vem... Därmed hamnade jag lite för tidigt i offentlighetens ljus när webblogg.net publicerade sin notis om svenska webbloggar.

Naturligtvis är jag glad att ha hamnat på listan, jag tackar inte nej till fler läsare. (Hör av er!) Det är bara det att jag hade föredragit att lansera webbplatsen efter en sista städning och en flytt till min kommande domän. En del material som ligger uppe just nu är inte riktigt klart. Jag kände mig kanske också lite för slö för att skriva en massa omdirigeringsfiler.

Men det där är ett utvecklarmässigt synsätt snarare än ett användarcentrerat. Sätt dina bokmärken om du vill. De kommer att fungera även efter flytten, som med lite tur inträffar under nästa vecka. Då är du välkommen till DesignafterThought.net!

Antrop - din vän på användbarhetsarenan (2001-11-09)
Jag ser att KogVet-vännerna i Antrop äntligen fått upp sin preliminära-i-väntan-på-den-riktiga webbplats, där man för tillfället kan ladda hem pdf:er med säljsnack. De vill hjälpa till att få bättre beställningar av IT-projekt genom att erbjuda hjälp med användbarhetskrav och förstudier.

Jag tycker det är ett spännande initiativ och önskar dem all välgång. Det kan bara leda till en mognare bransch. Om du ser en öppning för en opartisk konsult som gör förstudier, eller hjälper beställaren på andra sätt - se till att beställaren anlitar Antrop.

Varför gör jag det här? (2001-11-08)
Igår publicerade jag min vision för Design after Thought, och den bakomliggande diskussion, som en designeftertanke.

Visionen i sig är kanske inte så intressant för en läsare, snarare är det sånt en läsare borde slippa att skrivas på näsan. Däremot är den ett bra exempel på ett steg i en produktutvecklingsprocess som jag upptäckt saknas på många håll. Man behöver inte bara veta vad man vill åstadkomma med projektet, man behöver kunna kommunicera det också.

Linq försökte vi från User Experience-avdelningens håll se till att det fanns någon form av vision för de projekt vi var inblandade i, och det var ibland tungt arbete att åstadkomma det. Det kan vara väldigt jobbigt att tvingas fundera på vad man håller på med, men det har definitivt sina poänger.

På små projekt, såsom denna enmanswebbplats (men snart kommer det minst en gästkrönikör), kan man klara sig utan en tydlig vision – man har ändå allt i huvudet – men vid större utvecklingsprojekt behövs det en tydlig gemensam bild för att alla ska kunna dra åt samma håll.

Jag publicerar min vision som ett exempel på en sådan tydlig bild. Jag kanske är på väg åt fel håll (vad tycker du?) men jag vet i alla fall vart jag ska!

Det är inte omöjligt att jag senare publicerar fler saker ur designarbetet med just Design after Thought, som exempel på praktisk interaktionsdesign.

Enkelt men petnoga (2001-11-08)
Petnoga är en svensk stavningskontroll som nu ligger ute i en alfaversion. Jag har ingen aning om vilka som ligger bakom, men deras annons väckte min uppmärksamhet. Gränssnittet är ytterst avskalat, men det räcker ju - se på Google!

Min enda synpunkt är att ett webbformulär klarar sig bättre utan en rensaknapp, men det verkar som om de hängt upp sin lösning på att man använder den. Synd.

En synpunkt till: jag upptäcker att banner-annonsen inte får plats på min kolumnbredd. Men det är ju mitt problem. Nåväl, jag krymper bilden (fult) här och hänvisar den intresserade till längst ner på sidan. Vid nästa omdesign ska jag nog fundera mer på spaltbredd...

Petnoga annons

Kulturkoll (2001-11-06)
Jag har varit krasslig några dagar. Jag har inte varit så dålig att jag gjort upp med mitt liv direkt, men jag har försökt tänka någorlunda glada tankar för att glömma svårigheterna att andas genom näsan.

Senaste Minnesvärda Slukade Planerade
Film Memento,
Italienska för nybörjare
Amelie från Montmartre Dr Strangelove(?)
Bok Carl-Johan Vallgren: För herr Bachmans broschyr Peter Nilsson: Rymdljus Philip K. Dick: Ubik
Skiva Bob Hund: Stenåldern kan börja The The: Infected Ben Folds: Rocking the Suburbs
 

...
Jag vet inte hur långt man behöver gå
...

Radio Satt i publiken vid inspelning av På Minuten i måndags. Lunchekot Kvart-i-fem-ekot(?)

Jag har hört att det här med att publicera listor på webben tillhör en förgången tid. Men jag har också läst att man inte ska tänka så mycket på reglerna om man vill göra en bra webblogg.

Pandoras portal (2001-11-02)
På grund av min bakgrund har jag ett extra öra ute när intranätportaler diskuteras. Peter Morville, en av de tongivande informationsarkitekterna från nerlagda Argus, har inte mycket gott att säga om förutsättningarna för lyckade portalprojekt:

Power. Knowledge. Groovy Gadgets. How could any mortal resist this techno-utopia? Maybe just a peek. A pilot project. What harm could it possibly do?

So, they sign the portal vendor's contract, open their new box of software, and sure enough, release all the evils of mankind...

Han riktar sin kritik mot svårigheterna med att strukturera information så att folk hittar den. Hans statistik visar att sökning på unika begrepp dominerar.

Believe it or not, employees are actually interested in learning from each other. While senior managers may proclaim their top-down portal addresses 80% of employee needs, the search logs tell a very different story.

Our analysis of portal search logs shows that 80% of queries in a given week are unique. Employees are not all looking for the same thing. They're looking for tens of thousands of different things.

Lösningen är naturligtvis att koppla in en informationsarkitekt innan det är för sent. Den slutsatsen förvånar naturligtvis ingen. Naturligtvis bör en intranätsportal designas för att byggas bottom-up. Det känns som det var det vi försökte göra möjligt på Linq. Han avslutar positivt i alla fall - kanske vill han ha jobb? ;-)

The good news is that the vision articulated by some of the leading portal vendors actually does make sense.

Han länkar till the Cluetrain Manifesto också, den boken borde man kanske ta sig en titt på...

Varför suger svenska programutvecklare? (2001-11-02)
I dagens Computer Sweden finns det en krönika: Svenska programutvecklare suger. Den innehåller många exempel från små bokföringsprogram som utvecklats av/för experter på redovisningsbyråer, men som alltmer används av småföretagare. Jag delar skribentens analys (och har själv svurit över en del intressanta designbeslut i ett par program av den här typen) men jag tror att hans slutsats är lite för enkel.

Det finns mängder av svenskutvecklade program för bokföring och fakturering, men inget jag har sett lever upp till småföretagarnas behov. Jag kan inte låta bli att misstänka att det beror på att programmen saknar utländska konkurrenter.

Även om det fanns utländsk konkurrens så skulle det inte hjälpa så länge programmen inte designats för målgruppen.

Från början riktade sig bokföringsprogrammen till redovisningsbyråer. De som jobbade med programmen satt dagarna i ända och matade in verifikat och kunde förstås rabbla kontoplaner i sömnen.

Numera är programmen integrerade med inbyggda funktioner för att fakturera och betala inkommande fakturor. Målgruppen har därmed förskjutits till företagare som på egen hand sköter administrationen. Men programmen är fortfarande skrivna för experter, inte för småföretagare.

I krönikan föreslås några åtgärder som i sig är bra, till exempel guider och förbearbetning från systemets sida, men de bygger på att tillföra mer funktion, inte mindre. Det enda som verkligen hjälper är att redan från början designa programmen för målgruppen och att fokusera funktionerna kring användarnas behov. De mer avancerade på redovisningsbyråerna får använda de gamla programmen.

Tillägg: (2001-11-08)
I debatten på Computer Swedens webbplats efteråt framkom ett tips på ett företag som gjort just detta: ett bokföringsprogram med fokus på användarna från början. Heja! Programmet stödjer dessutom bara själva bokföringen. Vid deklarationsdags tar man med sig en diskett och går till sin redovisningsbyrå eller nåt annat proffs. Det känns som en bra arbetsfördelning.

Hallå igen Lars Winnerbäck (2001-11-01)
Var på konsert i måndags, hjälpte till och läste korrektur i går och idag kan man läsa Jennys recension på sourze: Hallå igen Lars Winnerbäck. Det bästa är att hon har lovat att skriva en gästeftertanke snart.

Läs tidigare webblogg

/S /Mikael Sköld
mikael@designafterthought.net

© Design after Thought 2001

Petnoga annons