Design after Thought
Design after Thought - Användbarhet genom interaktionsdesign  
--
Design after Thought > Webblogg augusti-september 2001

Webblogg augusti-september 2001

Lika som bär?

En webblogg (eller kortare: blog eller blogg) kan vara en blandning av dagbok och länklista. Här kommer Mikael att skriva om saker som inte har mognat till en egen Designeftertanke ännu. Eller möjligtvis inte ens rör design.

Mikael Sköld är interaktionsdesigner på ABB.

Andra webbloggar:
Senaste webbloggen

 

Funderingar om en ny webbplats och ihärdighet i löparspåren

Jag måste bara se hur det gick...
I lördags sprang jag Lidingöloppet och det gick bättre än väntat – tills det var 5 kilometer kvar. Den berömda Aborrbacken väcker respekt, enligt uppgift är den 500 m lång med en stigning på 40 m. Till och med loppets segrare tyckte den var "ett monster". Efter den höll jag inte riktigt tretimmarstempo längre, men jag är nöjd med mina 3.07.15 ändå. En kul grej var att man kunde se sin egen målgång på internet efteråt.[Men länken är sedan länge död.] (2001-10-08)

Undvik misstagen
För de som gillar checklistor innehåller artikeln Ten Mistakes In Site Planning en del matnyttigt inför planeringen av en webplats. Den kompletterar Nielsens gamla artikel med lite mer fokus på vad man kan göra innan man byggt webbplatsen. Tack för det. (2001-10-05)

Gränssnittsdesign och kulturchocker
Om ett par veckor skall jag hålla föredrag för ett gäng tekniker om nyttan med att designa för sina användare. Det gäller att balansera sig på gränsen mellan missionär och att skriva dem saker på näsan. Den här artikeln visar ett experiment med jämförelse av designlösning och tillvägagångssätt för en grafisk designer och en programmerare. (2001-09-26)

Nu rör det på sig...
Jag hade tänkt att springa halvmaran St Eriksloppet på två timmar. Det blev 1.53.48 till slut, så jag är klart nöjd, om än lite stel idag. Nu återstår bara tre veckor till Lidingöloppet. Hua! (2001-09-17)

Ledare som entusiasmerar
Vi pratade härom dagen om hur viktigt det är att ledare entusiasmerar sina medarbetare. Det finns en videosnutt med Microsofts VD Steve Ballmer där han gör sitt bästa för att elda upp massorna. (2001-09-10)

Definition av yrkesrollen interaktionsdesigner
Jag läste en intervju med Alan Cooper där det gamla vanliga sägs, fast nu i ett citatvänligt stycke:

"It's inevitable that there will rise up in programming a separate but equal profession known as interaction design. These people will act as the bridge between business viability and technical capability. They will act like architects. Architects serve as the bridge between the long list of requirements and the actual blueprints. That's the role that the interaction designers need to play. As long as programmers are creating cool things that they like to make their job easy, we will be stuck in the exact same situation we've been in all along, where the stuff gets ever more capable but has the exact same level of frustration that it does today."

Synd bara att det är lite långt... (2001-09-03)

Partnerprogram
Har tittat lite på Amazon.com och deras Associates Program. eftersom jag ändå har en sida om böcker tror att det kan vara en lämplig utökning av webbplatsens funktioner. Varför har inte bol, adlibris eller någon av de andra svenska webbplatserna nåt liknande? Enligt ansökningsformuläret borde jag nog fixa registrering och webbhotell först dock... (2001-08-31).

Tillägg:
BOL har ett partnerprogram, via tradedoubler, men de vägrar tala om vad det innebär innan man anmält sig -svagt! (2001-09-03)

Vision för DesignafterThought.net/org/nu
Jag vill göra en webbplats om interaktionsdesign på svenska. Webbplatsen skall återkommande locka utövande och blivande interaktionsdesigners som vill läsa reflektioner om design för användbarhet. Intresserade icke-invigda skall kunna få en introduktion till ämnet och pekare för att gå vidare. Stilen ska vara personlig och innehållet ska stundtals locka till debatt.

Där satt den! (2001-08-25, uppdaterad 2001-11-06)

Varför gör jag det här?
För ett par år sedan fanns det en webbplats på svenska om interaktionsdesign, interaktionsdesign.nu, där några ID:er på Cell försökte samla personer med ett gemensamt intresse. Man lyckades få ihop en adresslista på nåt 70-tal namn, men den förväntade diskussionen uteblev.

Jag tror att det dels beror på tidsbrist; varken upphovsmännen eller medlemmarna hann med att fylla på med intressant material efter de första månaderna. Dels tror jag saker hamnade mellan stolarna; medlemmarna kände inget ansvar att bidra till gemenskapen.

Hursomhelst uppstod det en brist när webbplatsen dog: En webbplats på svenska om interaktionsdesign. Jag tänker skriva saker jag själv skulle vilja läsa som utövande interaktionsdesigner.

Inom (den amerikanska) informationsarkitektkåren finns det ett utbrett webbloggande. Många informationsarkitekter bloggar och länkar till varandra och diskuterar varandras inlägg. På så sätt finns det en gemenskap inom ämnesområdet, vilket även utomstående kan ta del av och lära sig en del om IA-området.

(Tillägg: på senare tid har de även startat en gemensam wiki, IAWIKI som blir en ytterligare gemensam infokälla om IA - det kanske vore ett nästa steg för det jag försöker åstadkomma.)

Webbloggandet är en ganska fri form, som gör att innehållet får en personlig prägel. Detta passar mitt skrivande rätt bra.

Communityn tänker jag inte åstadkomma på egen hand, men jag hoppas att det blir fler som gör liknande saker så kan vi bilda ett växande nätverk. Däremot vill jag gärna ha lite debatt i anslutning till mina texter och kan tänka mig att publicera både läsarkommentarer och gästkolumner.

Efter att ha klarat av mitt första arbete inom ITbranschen har jag det senaste halvåret haft anledning att fundera över vad det är jag sysslar med. Något av det skulle jag vilja förmedla, till exempel till blivande interaktionsdesigners, och det kan bli dags att ge min pedagogiska ådra nya utlopp. En återkommande kolumn kan var ett lämpligt forum för det.

Inom det renlärigare användbarhetsområdet finns det en tradition av återkommande kolumner, med Jacob Nielsens Alertbox som mest kända exempel. Dessa sprider den etablerade kunskapen och kan användas som tacksamma referenser när man vill hänvisa någon till trovärdiga källor. Med tanke på den förvirring som råder på den svenska användbarhetsarenan så kan det vara läge för nåt liknande om interaktionsdesign.

De rent personliga skälen är flera:

  • Jag vill reflektera mera över det jag gör.
  • Jag vill ha nåt nytt rejält att peka på när nån frågar vad jag gör. Min senaste webbplats har några år på nacken.
  • Jag vill komma igång med mitt skrivande och det här kan vara ett bra sätt att tvinga mig skriva regelbundet.
  • Mina bokmärken börjar bli för många att hålla reda på. Om jag skriver en webblogg behöver jag inte spara dem i listor och kan dessutom skriva några rader om varför jag ville spara dem. Dessutom kan jag gruppera dem i en kontext på ett sätt som är meningsfullt, åtminstone för mig.
  • Jag funderar på att lägga ner min enskilda firma, mest för att slippa lägga ner mer tid på att deklarera än att bedriva verksamhet, vilket har varit fallet de senaste två åren. Men jag vill att namnet Design after Thought lever kvar.

Allt detta kan jag lösa med en webbplats. Snart dags att formulera en vision.

Oj det här blev långt. Det kanske är en lämplig kandidat för en egen sida. (2001-08-25, uppdaterad 2001-11-06)

Det är dags att göra nåt åt min webbplats.
Jag har ju fått nytt jobb, så den behöver inte längre skylta med att jag söker. Dags att fylla den med lite substans kanske? Det var ju några år sedan universitetstiden när man klarade av att fylla både en och tre webbplatser med nytt innehåll varje vecka.

Jag har läst några webbloggar på användbarhetsområdet de senaste månaderna och det känns som en form som går att upprätthålla, även om det inte blir så mycket surfande just nu, precis. På det nya ABB-kontoret får man i brist på nätverk hålla tillgodo med modemuppringning via mobiltelefon... (2001-08-21)

/S /Mikael Sköld
mikael@designaftertought.net

© Design after Thought 2001