2009-05-30

Ett slag i magen är bästa försvarstal

Henrik Schyffert var riktigt bra, rolig och tankeväckande i sitt försvarstal för 90-talet på TV förra veckan. Jag är mycket nöjd med att det var det enda teveprogrammet jag såg (på teve) den här månaden. Förutom direktsändningen, som avnjöts hemma hos bror, så har jag nu sett hela föreställningar på SVT Play ytterligare en gång samt sista halvtimmen ytterligare tre-fyra gånger.

Dramaturgiskt var det lysande: flera planterade detaljer utspridda som återkommer i helt annat ljus senare under föreställningen. Det känns verkligen i magen när han kommer fram till höjdpunkten. Vilken intensiv konstpaus!

Jag är djupt imponerad av det eleganta sättet han vrider humorn för att säga seriösa saker. Bland annat om att göra uppror men till slut ändå bli precis som sina föräldrar. Hans analys om varför 90-talshumorn blev som den blev verkar också trovärdig.

Metaforen om att välja humordörren eller allvarsdörren kan man nog använda på andra områden: "Om man aldrig går in genom en dörr, så till slut får man nog aldrig upp den [...] och låter man den vara tillräckligt länge då kommer dörren bara att försvinna."

En sista lysande ironi kostar han på sig när han avslutar showen precis på det sätt han tidigt förutspått att han skulle avsluta på. ...eller inte.

--

Jag noterar att jag skrev hela texten ovan utan ett enda "ironiskt citattecken". Men så brukar jag hävda att jag snarare tillhör den sardoniska generationen.

Etiketter: ,