Design after Thought > Designtankar

2007-02-28

Ängsliga prioriteringar överst i högen

Lager i märklig ordningDet här med att placera tredjepartsmoduler i olika lager är måhända inte helt trivialt. Men kanske avslöjar bilden de egentliga prioriteringarna hos ekonomisajten Realtid.se?
  1. Först vill vi få reklaminkomster.
  2. Sedan undersöker vi vad läsarna tänker lägga pengar på det kommande året. För våra sponsorers skull.
  3. Först därefter presenterar vi vår artikel, som läsaren egentligen kom till sidan för att läsa.


Åldersdropplistan börjar med innevarande årAtt fylla i själva frågeformuläret är inte heller så lätt som man skulle förvänta sig.
  • Det första steget i undersökningen handlar om demografiska bakgrundsfrågor. Jag kanske börjar bli gammal, men att behöva skrolla 2-3 listlängder när man faktiskt tror sig vara nära målgruppsåldern? Och hur många ettåringar kan de ha i sin läsekrets egentligen?

    Som interaktionsdesigner ägnar jag tid åt att fundera ut vettiga utgångsvärden, till exempel i formulär av olika slag. Man kunde tro att också marknadsundersökare borde lägga ner lite möda på att tänka efter före?

  • Senare frågor i enkäten förvirrar genom att omväxlande vända skalan så att svarsalternativet "instämmer fullständigt" ibland finns till höger, ibland till vänster. Går det verkligen att lita på att resultaten inte tillkommit av misstag?

  • Jag svarar 5 av 10 på frågan om hur nöjd jag är med "den här webbsidan". Men det är svårt att säga vad det betyder.

    Ett lågt värde på nöjdhet kan möjligen avslöja att det finns problem med webbplatsen. Men det säger inte mycket om vad problemet är, eller vad man skulle kunna göra åt det. För att kunna svara på det krävs fördjupande frågor och ännu hellre observationer.

Det finns anledningar till varför vi hellre använder kvalitativa än kvantitativa metoder för att utvärdera webbplatser.

2007-02-18

Trångt om seminarium

Utsikt krockade med ett par andra evenemang. Med facit i hand borde jag kanske gått till IXDA Sweden i stället. De fick ihop ett starkt startfält till sitt seminarium om prototypverktyg. Tyvärr har jag inte hört någon rapport därifrån ännu, både jag och kollegorna har haft fullt upp.

Stimdi som också skulle haft seminarium den där kvällen kommer däremot att hålla sitt seminarium om scenarier den 22 februari. Det ska jag inte missa i alla fall.

Innovation är det nya svarta.. fåret?

SICS med flera hade innovation som tema på Utsikt 2007. Först i slutdebatten ställdes frågan om det inte är för mycket snack om innovation, men svaret kom redan i nästa andetag att det är ju det man får pengar för nuförtiden.

Jag antar att design är överspelat nu när designåret är ett minne blott. Innovation är alltså det nya svarta ...fåret?

Den bästa och kortaste definitionen levererades redan i Staffan Truvés inledning: "Innovation = När nåt nytt blir nyttigt". Wikipedias definition var till exempel inte alls lika elegant:
En innovation är resultatet av [...] individers kreativitet i en kreativ process som lett till förverkligandet av den kreativa idén. En innovation är något som människor faktiskt använder, medan en uppfinning bara behöver ha demonstrerats i ett laboratorium för att existera...
Staffan Truvé tackade också finansiärerna på ett elegant sätt. Låt oss hoppas att de öppnar plånböckerna tillräckligt så Bosse Dahlbom slipper sitta sekreterare och manuellt hacka ner publikens SMS-frågor i PowerPoint nästa år.

Infontologys rapport från Utsikt
→ Också Scott Berkuns kommande bok handlar om innovation, närmare bestämt myter om innovation.

(Tack till Niklas Wolkert för rubriken)

2007-02-11

Lead users och innovation

Christopher Lettl höll ett inledningsföredrag om user-centered innovationUtsikt 2007 i onsdags.

Han talade om lead users, (vad är skillnaden mot early adopters?) och att använda dem som en resurs i innovation och produktutveckling. Lead users ligger tidigt i trendkurvan och har större nytta av innovativa lösningar före alla andra.

Dessa användare tenderar att utveckla funktionellt nya innovationer, medan tillverkare annars tenderar att göra iterativa förbättringar av tidigare lösningar.

Hans exempel kom bland annat från programmerarcommunities kring Lego mindstorms, som lyckades förbättra operativsystemet genom ideellt arbete redan 3 veckor efter lansering. Ett annat exempel var Kite Surfing (populärt på kap Verde förresten) där entusiaster har utvecklat bättre CAD/CAM-modelleringsverktyg än vad tillverkarna själva har tillgång till.

Det gäller att hitta rätt lead users — de får inte vara för ensamma om sina behov — och att belöna dem på rätt sätt: Lego belönar nytänkande med legobitar.

Flera av referenserna går till Eric von Hippel på MIT. Någon att kolla upp, framförallt som denne lagt ut sina böcker: Democratizing Innovation (2005) och The Sources of Innovation (1988) för nedladdning.

--

En sorts lead user upptäckte jag i helgen när jag lyssnade på en intervju med Bill Moggridge:
'Every time I do something for the first time,' he says, 'I like to do it myself. If you're working with other people it helps if you've been through the process, because then you know something about the pain, as well as the pleasure.'


Samtalet handlade naturligtvis om hans bok Designing Interactions, som jag skrev om i december.

Förutom att lära sig klippa ner videoinslag gjorde han en prototyp av boken först för att kunna visa några förlag vad han tänkt sig. De kanske inte var beredda att ge ut något annat än normala böcker i olika varianter. Men den här boken + DVD:n är måhända något av en funktionellt ny innovation? Snart har jag den i min hand så jag kan bedöma det.

2007-02-06

På plats i tillvaron 2: Hemma

Nej jag tänker inte på döden, åtminstone inte för egen del. Däremot en del om att komma hem. För att åter citera en Talking Heads-favorit:
Home is where I want to be
Pick me up and turn me round
-- Naive Melody (This must be the place)
I dag levererade jag en mindre användbarhetsutvärdering hos mitt gamla ABB-bolag. Det var inte en utvärdering av själva systemet vi jobbade på för tre år sedan, men det var kul att återknyta bekantskapen med gamla arbetskamrater.

Sedan i torsdags jobbar jag också åt Skatteverket med Kronofogdens system, precis som för två år sedan. Det är också kul och lite spännande. Den här gången går jag nämligen in som beställarstöd på verksamhetssidan och gör användbarhetsaktiviteter, inklusive interaktionsdesign, som ska bli en del av beställningen till utvecklingsprojektet så småningom.

Veckans stora överraskning är dock brevet från banken som kort meddelar att ett pensionsbelopp från konkursade Linq nu är "föremål för utbetalning". Inga stora pengar. Och ingen förklaring. Varför ska pengarna betalas ut? Varför nu, efter sex år? Och betyder det att jag kan titulera mig pensionär nu?

Så inom loppet av några dagar jobbar jag för två gamla arbetsgivare och får betalt från en tredje. Det är lite som att komma hem.

--

För övrigt har jag placerat min blogg i Täby på bloggkartan.se.