Design after Thought > Designtankar

2010-04-03

Nerkopplad, uppladdad & omstartad

Som du märkt händer det inte mycket här. Den främsta orsaken är att jag är på en länge efterlängtad långsemester. Ledorden for ledigheten är nedkopplad, uppladdad och omstartad. De två första aktiviteterna är påbörjade, den tredje dröjer ytterligare en månad.

Efter ledigheten byter jag delvis roll pa inUse och blir en av två teamchefer på vårt Stockholmskontor. Jag kommer dock fortsätta konsulta på deltid. Och hålla kurs i effektkartläggning.

Nerkopplad
Efter en avvänjningsperiod har jag faktiskt lyckats dra ner internetanvändningen till någon timme var tredje dag eller så. I princip när det är dags att beställa nya platser på en Greyhoundbuss. Men för en dryg vecka sedan var nerkopplingen lite mer definitiv.

Vi var i Airlie Beach samtidigt som den tropiska cyklonen Ului drabbade stan. Det var inte annat att göra än att bunkra upp vatten och frukost och invänta natten på rummet. Stan klarade sig bra, trots vindstyrkor på upp till 200 km/h det kunde blivit värre. Det jobbiga var att det inte fanns strom eller mat, så vi åkte därifrån så snart vi kunde.

Uppladdad
Resten av resan har varit betydligt mer avkopplad, med bland annat utflykter till Barriärrevet, Fraser Island och Regnskogen i Daintree. Framförallt har vi funnit lugnet i Noosa Heads och på Magnetic Island. På den sistnämnda fann vi också koalor.

Omstartad?
Om några veckor stänger Blogger stödet för bloggpublicering via FTP, så det händer nog inte så mycket här på ett tag framåt heller tills jag löst hur jag ska göra. Kanske blir det inlägg på inuseful så länge, vi får se.

Det är drygt fem år sedan jag bytte bloggmotor senast. även då stod jag inför nya arbetsuppgifter. Och även då handlade ett av de sista inläggen om att undkomma naturens krafter med blotta forskräckelsen, när jag rapporterade livstecken efter tsunamin. Det gäller att inte byta publiceringsverktyg alltför ofta.

--

Det är alltså troligt att Design after Thought kommer att ha samma status som jag själv även ett tag framover:
- nerkopplad (klart)
- uppladdad (påbörjat)
- omstartad (tja håll ut, ni kommer läsa det här forst!)

Etiketter: ,

2010-01-02

Boktips: Asterios Polyp

Omslag till Asterios PolypEn av förra årets stora läsupplevelser var Asterios Polyp, en mångbottnad och läckert designad serieroman av David Mazzuchelli.

Asterios Polyp är historien om en femtioårig livskrisande arkitekt som tar chansen att börja om sitt liv när hans lägenhet brinner upp. Han hinner rädda ett par tre minnessaker och ger sig sedan av så långt kontanterna räcker. Han börjar en ny karriär som bilmekaniker i en småstad och släpper gradvis taget om sitt gamla liv, får nya perspektiv och försonas med sin tillvaro.

Mazzuchelli har varit med ett tag. Han tecknade Frank Millers klassiker Batman: Year One och Daredevil: Born Again på 80-talet och gjorde en seriebearbetning av Paul Austers Stad av glas på 90-talet och några andra independentserier innan han försvann ur rampljuset. Det tog tio år att göra den här boken och det märks; det är ett ambitiöst designat verk som utnyttjar seriemediet till fullo.

Ett intressant grepp Mazzucchelli använder sig av är att varje karaktär har sin egen stil - såväl i färgschema, pratbubblor och hur de är tecknade i tillbakablickarna. Till exempel används det mycket effektivt när Asterios träffar sin blivande fru och deras gestalter under samtalet får en blandning av deras respektive grundstilar (se sista sidan i det här smakprovet). När de senare grälar återfår de sina skilda stilar för att markera det mentala avståndet mellan dem.


Mazzucchelli är också en mästare på att gestalta platser och det är intressant att studera skillnaderna när exempelvis Asterios lägenhet syns ur samma vinkel under olika återblickar (den kronoligiskt första syns i det här smakprovet).

Varseblivning och olika perspektiv är genomgående teman i historien. Att Asterios tog just tre saker vid branden är signifikant; tillbakablickarna visar att han hela sitt liv envist förfäktat ett dualistiskt tankesätt: "I don't think in terms of three!"

Asterios Polyp är dualistisk

Historien innehåller gott om blinkningar till grekiska dramer, särskilt Orfeus och Odysseus. Och dessutom till min gamla favorit, James Joyces Odysseus, inser jag när jag studerar Annotations for Asterios Polyp parallellt med den tredje omläsningen. Boken vinner nämligen på flera omläsningar, det finns fullt med meningsbärande detaljer, både i bild och tal, som återkommer i andra sammanhang.

Komplex och givande läsning alltså, men absolut inte svårläst. Varje sidlayout är elegant luftig och teckningsstilen genomgående ren, så detljerna som finns framträder desto bättre.

Det går att läsa historien som en intressant karaktärsskildring utan att bry sig alltför mycket om detaljerna. Men det är omläsningarna som ger omdömet: Asterios Polyp är en blivande klassiker som rekommenderas varmt!


--
Köp boken: [Amazon] [Adlibris] [Bokus]

Recensioner:
Douglas Wolk i NY Times ger en bra introduktion.
Savage Critics anlägger ett seriehistoriskt perspektiv.
Timothy Callahan, Comic Book Resources pekar ut några teman i boken.
Scott McCloud kommenterar hantverket.
Open Letters Monthly har många bildexempel i en inte fullt så okritisk recension som min. :-)

Podradio:
Stumptown podcast om boken, de har också skrivit bra läsanteckningar.
iFanboy Booksplode: "The graphic novel of the decade"

Relaterat:
Daredevil: Born Again och Batman: Year One knep två av toppfemplatserna på en nyligen genomförd omröstning om de 100 bästa serieberättelserna. Vann gjorde naturligtvis Watchmen.

Etiketter: , ,

2009-12-31

Välj ett slut och visualisera det!

Slutet på StarcraftEn smäll och en svag lukt av bränt. Det är nyårsafton och dags att rannsaka sig själv.
  • Nästa år tänker jag att inte spela så mycket dataspel.
  • I alla fall inte Starcraft.
  • Eller åtminstone inte det exemplaret av Starcraft.
  • Med tanke på hur många bitar som sitter kvar i spelaren blir det nog inte mycket tittande på DVD-filmer de närmaste dagarna heller. (Jag har fortfarande ingen teve.)

Perfekta förutsättningar för att få ur sig några blogginlägg med andra ord! Jag har några halvskrivna på lager, så jag tänkte mig en återblick om dagen, så länge de räcker.

graf över en interaktiv bok

graf över en interaktiv bokInfosthetics skriver, apropå slut och interaktiva narrativ, om sajten CYOA (Choose Your Own Adventure) som visualiserar strukturen i några interaktiva böcker från 80-talet.

Man kan dessutom läsa en av böckerna på skärmen och se hur ens läsväg växer fram i realtid. Elegant och vackert!

--
Infosthetics fyller för övrigt fem år och firar med ett nytt läckert dynamiskt sökgränssnitt.

Etiketter: ,

2009-12-02

Vilka är dina läsvanor?

För en gammal bokmal som jag är det riktigt kul att jobba med omdesign av en bibliotekswebbplats. I dagarna håller vi på med målgruppsintervjuer.

Du får gärna hjälpa oss genom att svara på en kort enkät om läs- och medievanor. Vi har nu stängt undersökningen.

Etiketter: ,

2009-11-12

Ta det piano på användbarhetens dag

Idag är det användbarhetens dag. Jag deltar inte eftersom jag har fullt upp att avsluta projekt. Men ett tips kan vara på sin plats dagen till ära.

Rolighetsteorin är en webbplats med bra exempel på att förändra beteenden genom humor och interaktiva sensorer. Som till exempel att få folk att kasta skräp i papperskorgen eller välja trappan till förmån för rulltrappan.Vi på inUse utnämnde kampanjen till månadens inLove i vårt färska nyhetsbrev.

Prenumerera på inNews!

Etiketter: , ,